Fugler i Lofoten: Vår og sommer

Islom og gulnebblom under mektige fjell i Flakstad

Islom og gulnebblom under mektige Lofotfjell

Lofoten har en spektakulær natur, der kontrastene er store. Fjell og hav skaper en nydelig ramme for fuglekikking og fotografering. Lofoten er attraktiv for fugler og folk hele året. Små bygder, levedyktige fiskevær og et vakkert kulturlandskap er med på å skape en spesiell stemning.

For en fuglekikker og fotograf er mulighetene store, for ikke å si uendelige, når det kommer til fuglekikking i Lofoten. Her gjelder det å ta seg god tid til å bli kjent med de ulike hekkeartene: nærmere hundre par havørn hekker i Lofoten, gode våtmarkslokaliteter byr på flere titalls hekkende par med horndykkere, langs strendene hekker rødstilk, tjeld, tyvjo, terner og måker, mens lier og fjell kan vise til blåstrupe, li- og fjellrype og  ringtrost –  for å nevne noe.

På grunn av den korte avstanden mellom hav og fjell, kan mange av våre typiske “fjellarter” finne seg til rette helt nede i fjærsteinene. Av samme årsak kan du gå i fjellet, mens skarv og alker flyr bortover havoverflaten under deg, og havørna kretser majestetisk oppe på himmelen.

Smålompar venter på isfrie vann

Smålom

Svarthalespove fotografert ved Leknes på Vestvågøy

Svarthalespove

Fuglearter å se etter om våren og om sommeren i Lofoten:

For liste over alle fugler observert i Lofoten, og mer generell informasjon: http://www.fugler-i-lofoten.no