Lofoten birding

Brushanen

Brushanen

Fugleverden er spennende å studere, og ikke minst med alle de forskjellige trekkfuglene som gjester oss om sommeren.

Brushanen som vi nå skal bli litt bedre kjent med, er ikke akkurat noen uvanlig fugl – men kanskje ikke den vi legger mest merke til heller. Men når man først begynner å følge med på denne fuglearten, ja så er den ganske så artig og ikke minst vilter av seg – spesielt i paringstiden på våren og forsommeren. Neste vår skal jeg nok prøve å få med meg spillet, som Brushanen utfører. For meg minner det nesten om en tiurleik, ja og kanskje enda mer viltert enn det også.

Brushane

Det mest spesielle med brushanen, er utvilsomt deres ganske så spesielle spill på våren- De liker å spille på åpne områder som enger eller myrer, og starter ofte med dette ganske umiddelbart etter ankomst om våren.Det kan faktisk være så mange som 20 hanner som spiller, de jager hverandre i en kombinasjon med vingeslag, fekting med nebb og spark. Det at det er hunnenes gunst de forsøker å vinne, sier kanskje seg selv.

Spesielle krager med forskjellige farger

Hannene har forskjellige farger på kragene, som er alt fra glinsende sort, mange nyanser av brunt og faktisk forekommer det også Brushaner med hvite og gule krager også. Det viser seg at hunnene ofte velger hannene som har sorte krager, uvisst av hvilken årsak. På sensommeren så feller de den flotte fjærdrakten, og begge kjønn blir da mer like av utseende.

Polygame fugler

Det at det er polygame fugler, betyr kort og godt at hannen parer seg med flere hunner – og at hunnene må ruge på eggene sine selv. Det samme gjelder når ungene klekkes, alt dette må moren selv sørge for. Etter paringen er det ikke mer kontakt mellom hunnen og hannen, men det fremkommer ikke hvor mange paringer en han kan ha i løpet av en sesong.

Trekker sørover i juli/august

Det er på denne tiden at de samler seg i store flokker, som gjerne skjer på jorder eller en strandeng. De skal fly langt, de fleste av dem helt ned til Afrika og sør for Sahara.

Dette er en ganske vanlig fugl helt opp til Finnmark, Troms og Nordland, og den finnes faktisk også lenger sør men da helst i fjellene. Brushanen er i gruppen som tilhører vadefugler.

Mange spennende arter

Jeg har allerede tatt for meg en del fuglearter, og flere blir det ganske så snart. Det å lese seg opp på fugler, er noe man aldri blir lei av. Det er noe helt unikt med dem alle sammen, og trekkfugler er for meg det mest spennende.

Arter vi skal se nærmere på etter hvert

Det er en god miks av både store og små fugler, i mitt arkiv over fugler som snart kommer i artikler på denne siden. Den mest hissige av dem, er uten tvil Svarthvit fluesnapper. Man kan si at den er både hissig, morsom og frekk på en og samme tid, men mer om dette senere folkens.