Lofoten birding

Bydue

Bydue

Jeg synes det er naturlig å starte med by due, i min lille serie om denne flotte fuglen. Tidligere trodde jeg at by due, bare var et kallenavn – nettopp fordi den stort sett er å finne i byene. Men det norske navnet, er faktisk by due. Om vi skal prøve oss på det vitenskapelige navnet, så er det Columba Livia Var. Domestica. Så jeg tror vi holder oss til det norske, og langt enklere navnet; By due. Vårt forhold til by duene er nok ganske delte, mange elsker dem og bruker mye tid på å mate dem. Det er nok slik at mange faktisk har et sosialt forhold med dem, og man ser ofte enslige eldre med brødposer ute i parkene. Men de er ikke bare elsket, om det blir for mange av dem kan de rett og slett bli et stort problem.

Stammer fra Brevduen

Fra gammelt av var duene viktige, for å bringe beskjeder og viktige meldinger. Dette var jeg så vidt innom i en tidligere artikkel, og sannheten er faktisk at by duene – er en variant av nettopp Brevduer. Brevduene var ikke ville duer, men noen eksemplarer etablerte seg i vill tilstand – og ble etter hvert til det vi i dag kjenner som by duer. Man kan også si at by duene stammer fra klippe duene, fordi brevduene har sin opprinnelse fra Klippeduer i temmet tilstand. Typiske steder som by duene bruker som hvile- og hekke steder, er broer og bygninger. En del byggeiere er faktisk ganske plaget, da antall duer kan bli mer enn det som er ønskelig eller forsvarlig. Men at de er flotte å ha i bybildet, synes jeg vi alle bør være enige i. De er i seg selv ganske så harmløse, og ikke minst fredelige.

Kjennetegn

Den mest vanlige fargen til by duene er grå fjærdrakt. Men de har ganske typisk to svarte striper på vingene. Men den finnes også i svart og hvit, jeg mener også at jeg har sett by duer med en del brunt – kombinert med hvite fjær. Vekten deres ligger på rundt en halvkilo i voksen alder, og levealder ligger på 3-4 år som et gjennomsnitt.

Samme partner hele livet

Dette betyr at By dua er det man kaller for monogam, de bytter ikke partner men holder seg til den samme livet ut. Det er hannen sin oppgave å beskytte både reir og maken sin, og cirka 10 dager etter parringen legger hunnen sine egg. Det er ikke noe stort antall egg som By duene legger, det mest vanlige er 1-2 egg. Cirka 18 dager senere, klekkes egget eller eggene.

Mange kull i løpet av året

4-6 uker etter klekkingen, er det vanlig at ungen(e) forlater reiret. Da tar det ofte ikke lang tid, før det er nye unger på vei. Ja det skjer til og med at moren legger nye egg, før ungen(e) har forlatt reiret. Det mest vanlige for duer, er å legge egg 2 ganger årlig. Men By duer har svært ofte 3-4 egglegginger årlig, og den mest vanlige parringstiden er på vår og høst. Unntaksvis kan det forekomme, at det legges egg midtvinters også.