Lofoten birding

Det å bygge fuglekasse – Byggeprosessen

Det å bygge fuglekasse – Byggeprosessen

Tidligere skrev jeg om det å komme i gang med fuglekasser, ja kanskje som din neste hobby. Vi skal fortsette med samme tema, og se litt mer på selve byggingen – og hvordan du bygger fuglekassen for at bestemte arter skal slå seg ned i den.

Det er mange måter å bygge en kasse på, og bruker man fantasien – kan de bli riktig så spesielle. Men husk at det er noen grunnleggende regler og prinsipper, som du bør følge. Hvordan de ser ute er minst viktig, men dette avhenger jo også hvor du skal henge den opp. Det er i alle fall sikkert at fuglene, i en del områder er avhengig av oss mennesker – for å kunne finne seg et sted å bo. Det er på våren og forsommeren, at fuglekassene brukes – så ikke vent for lenge med å komme i gang.

Bygg fuglekassen selv

Som jeg var inne på i den forrige artikkelen, så finnes det flere alternativer når man skal anskaffe seg fuglekasse(r) I denne artikkelen, skal vi se på dette med selvbygging – selv om det finnes mange flotte byggesett og ferdigprodukter.

Utstyrs- og material liste

Et stykk planke (uhøvlet) med målene 2 cm x 15 cm x 150 cm)Hammer, sag, målebånd, drill og spiker. Det første du gjør er å dele opp planken i 6 deler, du kan følge målene som er vist på tegningen. Om du skulle ha plank med annen tykkelse, må du huske å justere målene på bunnen (gulvet i fuglekassen)

Ikke spikre fast taket

En fuglekasse må lett kunne åpnes, dette skjer ved å løfte av taket. Du må derfor borre hull til spikrene, dette vil gjøre at spikrene sitter løst – og du kan enkelt løfte av taket senere.

Størrelsen på hullet

Dette er langt mer viktig, enn det folk er klar over. Det er ikke slik at det bare er å lage et hull, som ser passe stort ut. Selv om man føler målene, vet man jo aldri mer sikkerhet hvilken fugleart som eventuelt velger å slå seg ned der.

Noen vanlige fuglearter – mål på fuglekassen og hullet

Svartmeis-

Og Granmeis:          Tak: 15 x 20 Sider: 15×25 Bunn 15 x 19 Diameter hull 2,8

Fluesnapper

Blåmeis

Kjøttmeis                  Tak: 15 x 25 Sider: 15 x 25 Bunn 15 x 19 Diameter hull 3,2

Spettmeis

Stær

Vendehals                Tak: 17 x 25 Sider: 17 x 30 Bunn: 17 x 21 Diameter hull 4,5

Tykkelse på planken er 2 centimeter, uhøvlet.

Husk å ikke henge opp fuglekassene for tett, et minimum er 30-40 meter mellom hver av dem. Det er også viktig at man renser kassen, før en ny sesong starter på våren. Hvordan man fester kassen til treet, finnes det flere løsninger på. Men det å bruke ståltråd rundt trestammen, er en skånsom måte å montere den fast på. Husk å stramme skikkelig, slik at den ikke blåser ned om det skulle komme uvær.

I den neste og siste artikkelen om fuglekasser, skal vi se hva du kan gjøre når fuglene har slått seg ned i kassen du har hengt opp.