Lofoten birding

Det å bygge fuglekasse – Når kassen er på plass

Det å bygge fuglekasse – Når kassen er på plass

Jeg valgte å dele temaet opp i tre artikler, så jeg håper derfor dere har lest de to forgående artiklene – som tok opp planlegging og bygging av fuglekasser. Det er mange forskjellige motiver og hensikter, med å sette opp en fuglekasse – men det mest viktige er jo å hjelpe fuglene vi har i vår fauna. Om man planlegger plasseringen litt, kan man faktisk få mange flotte og lærerike stunder – nært eller litt på avstand fra den nye boligen til et heldig fuglepar. I denne siste og avsluttende artikkelen, skal vi se litt på hva man kan gjøre ved fuglekassen – men ikke minst hva man også skal unngå.

Kan jeg se i fuglekassen?

Svaret er ja, men det er noen ting du bør tenke på og forholde deg til. Det kan være fort gjort å bli litt ivrig, og kanskje besøke kassen for ofte – derfor noen viktige tips.Etter at man har montert opp fuglekassen på våren, så la den henge i fred ganske så lenge. Man kan observere kassen fra avstand, se om det er aktivitet rundt og ved kassen. Fugler liker ikke å bli forstyrret, så når de er i gang med å bygge reir – så hold deg unna. Om de synes det er for mye forstyrrelser, kan de raskt bestemme seg for et nytt sted å etablere seg.

Hva med egg og unger?

Når fugleparet har etablert seg og bygget ferdig reiret, tar det ofte ikke lang tid før eggene legges. Man skal være varsom og aktsom, men det å se nede i kassen etter eggleggingen – tar ikke fuglene skade av.Men vi snakker ikke om mange besøk, men 1 gang i uken er normalt ikke noe problem. Men ikke oppholde deg lenge ved kassen av gangen, og det er litt varierende fra art til art – hvor sensitive de er for mennesker.

Ikke ta på fuglene

Når man er ved fuglekassen, kan man ta opp egg men så klart raskt legge dem tilbake. Dette er en oppgave vi voksne kan gjøre, men små barn bør bare være med for å se på. Etter at ungene har kommet, skal man aldri ta på dem. Det er faktisk de som monterer kamera inne i kassen, men dette er nok mer for de viderekommende – og som har fugler som sin store lidenskap. Man skal heller aldri ta på fugler som ligger og ruger, og ei heller aldri mate fuglene i fuglekassen – dette ordner de selv. På den tiden av året som fugler får unger, er det mer enn nok mat å finne ute i naturen – så mating er totalt uten verdi for dem.

Kikkert

Om man vil følge med på det som skjer ved fuglekassen, er bruk av kikkert på god avstand en grei løsning. Man får så klart ikke sett nede i kassen, men man kan følge med på hvordan fugleparet jobber. En annen ting som er interessant å få med seg, er jo hvilken fugleart som har flyttet inn. Jeg håper tipsene kommer til nytte, og at kanskje noen av dere setter i gang med fuglekassebygging. Som med alt annet, så ligger det mye nyttig og lærerikt stoff om emnet ute på nettet. Lykke til!