Lofoten birding

Diverse fugler

Fuglekonge

Store fugler og små fugler – uansett hva det er så er det viktig å ta vare på dem. Noen er vakrere enn andre og noen merker du aldri noe til. Noen er nesten litt plagsomme noen ganger, mens andre synger vakker sang for deg. Noen har «ulyder» som sang, mens andre igjen kvitrer lystig. Noen legger igjen «visittkort» på steder du absolutt ikke vil ha slikt, mens andre fugler ser du knapt. Det er mange varianter av dette. Og vi alle har sikkert minst like mange varianter av synspunkter på slikt som det finnes varianter i seg selv.

Nasjonalfugler

Norge – Sverige – Danmark. Slik er også størrelsene på de respektive lands nasjonalfugler. Fossekall – Svarttrost – Knoppsvane. En nasjonalfugl er den fuglen som skal representere et bilde for det landet. Den er enten valgt på en nasjonal måte eller utpekt av nasjonale myndigheter. Norge har hatt sin nasjonalfugl siden 1963.

Fossekallen

Kjært barn har mange navn. Det finnes vel over 70 kjente lokale navn på fuglen som har det offisielle navnet Fossekall. Den har også nesten like mange kjente lokale navn i nabolandet Sverige. Kvernkall, Elveprest, Elvekall eller Fosseskadde er noen få av de navnene den har på forskjellige lokale steder i Norge. Norges nasjonalfugl kan bli opp til 20 centimeter stor og veie opp mot 76 gram. Hunnen så vidt noe mindre, men dette varierer mellom de ulike artene. Den mest normale fjærdrakten har brunsvart farge og et hvitt felt på halsen og brystet. Her varierer det også noe mellom de forskjellige artene. Det finnes også en variant som totalt mangler den hvite delen på brystet. Samt en variant som har en helt hvit buk. Fjærpryden er ganske lik hos begge kjønnene hos Fossekallen. Fossekallen trives aller best i nærheten av rennende vann og er aldri langt vekk fra det. Den kan dykke og svømme. Men bare kortere distanser under vann. Da fungerer vingene hjalp til å svømme, samt at den går på bunnen – motstrøms.

Norges minste fugl

Fuglekongen er Norges aller minste fugl. Eller Gjerdesmetten som er dens offisielle navn. Den kan bare bli opp mot 10 gram i vekt. Fargen er rustbrun og du kjenner den ganske lett igjen med stjerten rett til værs. Selv om den er en bitte liten skapning, så synger den ganske kraftig faktisk.

Norges største fugl

Havørnen er ikke bare stor i norsk sammenheng, men den er også stor i Europeisk sammenheng. Den er den fjerde største rovfuglen i Nordre delen av Europa. Havørnen er dessverre på listene over truede fuglearter. Men selv om den er på flere slike lister, så sier spesialistene at fuglen er livskraftig. Hannen hos Havørnen kan bli opp 92 centimeter stor og veie opp mot 5,5 kilo. Hunnene kan bli opp til 25 % større. Det største eksemplaret som er målt i Norge var 6,85 kilo tungt og hadde et vingespenn på over 2,6 meter.

Det finnes altså fugler i alle størrelser i Norge. Mye kanskje på grunn av kysten vi har. Her lever det utrolig mange forskjellige arter som kommer for å hekke og fore opp ungene sine. Men veldig mange av de mindre fuglene trenger hjelp til å overleve vinteren når den blir på sitt tøffeste. Så legg ut litt mat til de små fuglene og gjør en god gjerning.