Lofoten birding

FARGERIKE FUGLER I FANGENSKAP

Papegøyen

Har skrevet om en lett blanding av mange forskjellige fugler og fuglearter. Litt fra flere kanter av Norge. Men det som jeg ikke har vært innom enda er de mest fargerike fuglene som finnes i Norge.  Klarer du å gjette hvem jeg tenker på da? Nei jeg tenker ikke på dompapen og blåmeisen og de artene der. Jeg tenker på de fuglene som ikke flyr ute i det fri. Alle de fuglene som befinner seg i fangenskap i bur hjemme i stuen din og min. Eller det finnes jo noen flere fargerike fugler enn dem også. Men de finnes vel også bare i fangenskap her i landet – påfuglene tenkte jeg på med sin fjær prakt som er så fargerik.

Fugler i bur

Det har blitt en forholdsvis populær hobby å ha fugler i bur. Noen har små bur inne i stuen, mens andre gjør dette meget alvorlig og lager store bur utendørs.

Det har også blitt en del business med slike fargerike fugler. Noen driver oppdrett av dem, og de mest sjeldne artene og eksemplarene kan være ganske så kostbar i innkjøp dersom du ønsker deg en slik fugl. Flere titusener av kroner er ikke unormalt for de mest praktfulle og sjeldne eksemplarene.

Papegøyen

Det svært karakteristiske for papegøyen er dens nebb. Et ganske kraftig og bøyd nebb. Overdelen er bevegelig i forhold til hodet på fuglen. Papegøyen er flink til å fly. I hvert fall de fleste av artene. Det finnes nemlig en art som ikke kan fly i det hele tatt og kun lever på bakken hele livet. Det er en art som heter Kakapo og er forholdsvis sjelden art. Den er sjelden utover i verden da den kun lever i et meget begrenset område på New Zealand.

Mange av artene i papegøyeslekten er flink til å herme lyder de hører. Det er derfor enkelt av dem kan og snakke litt ved litt trening. Ute i den fri så etterlikner de ofte lyder fra andre dyr. Totalt skal det finnes rundt 400 arter av papegøyen. De deles inn i tre hovedgrupper; Kakadue, parakitter og New Zealand papegøyer.

Veldig mange av de forskjellige papegøyene kan være meget fargerike og pene å se på. Men selv om vi har mange av de i bur, så er det strenge regler for dette om hvem og hva og så videre. Alle artene av papegøyene er oppført på den listen som heter CITES. Det er en liste som skal kontrollere alle handel med blant annet dyr.

Andre arter

Som alle vet så finnes det jo flere enn bare papegøyene som er fugler som man har i bur hjemme i stuen. Jeg har ingen liste over hvilke fugler som er å finne i fangenskap på denne måten. Men noe navn er jo meget kjente navn på fuglearter.

Kanarifugl, nymfeparakitt, Undulater ja det er mange slike navn på fugler som har en pen fjærdrakt og er et pent syn på utstilling.

Mange fugler kan sikkert klare seg kjempebra i fangenskap, men en fugl er jo skapt for å fly ute i det fri så jeg tror de aller fleste arter har det aller best i naturen og ikke i bur. Tenkt på det før du eventuelt skaffer deg en fugl som skal stå i bur resten av sitt liv.