Lofoten birding

Fôring av fugler

Fôring av fugler

De fleste av oss har et forhold til å fôre fugler, hvem husker vel ikke dette fra man var barn.

Jeg kan huske at jeg ivrig satt og kikket på alle småfuglene, uten at jeg egentlig tenkte på forskjellen mellom de ulike artene. Jeg mener å huske at det var mest Gråspurv på fuglebrettet, men en og annen fugler av andre arter – lurte seg også innom i ny og ned. Dette med å for fuglene på vinteren, er det svært mange som driver med her til lands. Dette har nok å gjøre med den lange og harde vinteren vi har her til lands, hvor mange av småfuglene sliter med å finne føde. Nå skal vi se litt nærmere på de mest vanlige artene, som du har på fuglebrettet eller ved fôringsautomaten din. Godt over 16.000 tonn med fuglemat selges årlig, dette viser jo at vi bryr oss om de små krabatene. Vi skal nå se på de mest vanlige fugleartene, som du ofte kan se på fôringsplassen.

Gråspurven

Man trenger ikke være noen fuglekjenner, for å dra kjensel på Gråspurven. Den har kraftig nebb, og grått kinn og hode. Over ryggen og ved øyner, er den brun. Mange sier at den er litt kjedelig å se på, men selv synes jeg den er riktig flott – om man studerer den litt nøye og på nært hold.Det er ikke uvanlig at Gråspurven opererer i flokker på 10-15 fugler, ja det kan til og med være flere titalls i de store flokkene. Den trives veldig godt å sitte inne i hekker, og er nok den fuglen du oftest ser både i hagen og parken.

Pilfinken

Det kan være at du ser en Pilfink, mens du selv kanskje tror det er en Gråspurv. Jeg har nok vært litt inne på muligheten for å kunne forveksle disse to artene, når jeg har skrevet om fugler tidligere. Men Pilfinken er altså også en fugleart, som trives godt med å besøke fôringsplassen din vinterstid. Den letteste måten å skille Pilfinken og Gråspurven, er Pilfinken sitt nøttebrune hode og hvite kinn med en sort flekk.Det at disse to artene er i nær familie, er kanskje ikke så unaturlig med tanke på likheten utseende messig. Men etter at du har lært deg dem å kjenne, er det slett ikke noe problem å skille dem.Den er mest vanlig i den sørlige landsdelen, men den øker stadig i antall og omfang også i den nordlige landsdelen.

Granmeisen

Denne krabaten er en familiekjær fugl, og av den grunn kan de ofte sees på fuglebrettet i små familiegrupper. Den er i samme familie som den litt mer kjente Kjøttmeisen, men er en del mindre i kroppen.Tydelige hvite kinn og sort hette på hodet, og ikke minst sin sorte strupe – med en kropp som er gråbrun på underside og rygg. Ja dette er hvordan Granmeisen ser ut.Den er flink til å hamstre maten, dette gjelder spesielt solsikkefrø. Den er med andre ord en fornuftig og rasjonell fugl, som sparer en del av fôret til magrere tider. Dette gjør at den finnes i ganske stort omfang i Nord-Norge, hvor strenge vintere slett ikke er uvanlig.