Lofoten birding

Fuglekikking

Fuglekikking

Fuglekikkere finner man stort sett over hele landet, ja hele verden også for den saks skyld.

Men felles for de fleste av dem er at de konstant er på jakt etter de sjeldne artene. Vi skal se litt på både lokaliteter og fuglearter, og bli litt bedre kjent med noen virkelig sjeldne gjester. Det som er de fleste fuglekikkere sin drøm, er å komme over førstegangsfunn av arter. Dette er ikke noe alle opplever, men jakten på førstegangsfunn er det som driver mange av dem. Steder som ligger langs kysten, er de som uten tvil er mest besøkt av sjeldne arter. Men man kan så klart komme over førstegangsfunn langt til skogs, eller på fjellet for den saks skyld. Lofoten er et eldorado for fuglekikkere, og artsmangfoldet her er i særklasse. Men vi skal først bevege oss mye lenger sør, vi skal nemlig først en tur til Utsira. Dette er nok et sted mange av oss, bare har hørt på værmeldingen på radio. Men et besøk dit, frister i alle fall meg.

Sibirske gjester

Om man besøker Utsira på høsten, er det ganske gode sjanser for å komme over fuglearter – som faktisk kommer helt fra Sibir. Dette er arter som Tartarpiplerke, Dvergfluesnapper og Gulbrynsanger. Den beste perioden for å ha mulighet til å kunne få øye på disse, er i september-oktober.De som heller vil oppleve Utsira på sommerstid, kan i mai-juni kanskje være så heldige å oppleve Dverglerke, Pirol og Rødstrupesanger. Dette er gjester som også har tilbakelagt en ganske lang reise, og vi snakker da hovedsakelig om den sørlige delen av Europa.

25 Førstegangsfunn

Det at Utsira har hele 25 førstegangsfunn, sier ganske mye om eksklusiviteten ved denne lokaliteten. Årsaken til at stedet er gunstig for sjeldne gjester, er fordi øya Utsira ligger hele 20 kilometer ut i havgapet. Når de først har landet her, er det dessuten få skjulesteder – siden øya har svært lite skog.Dette betyr at de er langt enklere å oppdage, enn på en del andre lokaliteter. Det er ikke noen tvil om at høysesongen, er i september og oktober. På denne tiden er det svært mange arter, som har trekkruten sin forbi Utsira. Det at det finnes godt over 150 fuglekikkere her på denne tiden, er slett ikke uvanlig.

Digitale verktøy

For å kunne følge med på hva som skjer ute på Utsira, kan man gå inn på nettet og oppdatere seg. Her legges det ut nye observasjoner fortløpende, og informasjon om trekkaktivitet også videre.Det finnes faktisk også en app, som oppdateres med opplysninger om fugler som er blitt observert.

Utsira fuglestasjon

Arbeidet som gjøres på Utsira fuglestasjon, er viktig og interessant av forskjellige årsaker. Men om vi tenker på fuglekikkere, gjør denne fuglestasjonen en fabelaktig innsats. De driver fast med ringmerking av fugler, dette skjer i Merkeskogen like ved Utsira fyr. Her er det mange fugleinteresserte, som legger ned en stor innsats – og ringmerking er en viktig oppgave for å kartlegge fuglenes bevegelser og hekke steder.Så det er bare å finne frem kikkerten, og ta turen til Utsira!