Lofoten birding

Fuglelivet i Norge – nå på Røst

Fuglelivet i Norge – nå på Røst

Fuglelivet i Norge er ganske stort og variabelt. Det er mye fugl å se både i innlandet og ved sjøen. Mye fugl kommer inn fra havet for å hekke og gjøre det de må gjøre i perioder av året. Og det er et sted i Norge hvor det er velkjent at det er ekstra mye sjøfugl. Sikkert flere steder siden kysten vår er så langstrakt som det den er, men Røst landet utenfor Lofoten er velkjent for sitt fugleliv. Der kan man se utrolig mange arter på forskjellige tider av året. Det er også mye fugleliv innover på Andøya og i Lofoten distriktet.

Sommerstid

På sommerstid kan man observere over 50 forskjellige arter ute på Røstlandet. Det er arter man kan se i forholdsvis store antall, og det er arter som er forholdsvis sjeldne. Jeg skal forsøke å beskrive og skrive litt om de artene man finner der ute, Men jeg vet ikke om jeg rekker gjennom alle artene på en fornuftig måte uten at dette blir langtekkelig og kjedelig. Det vil jeg jo ikke. Så jeg tar de litt tilfeldig ettersom jeg kommer over informasjonen om dem. Røstlandet består av en gjeng øyer som er bundet sammen med bruer og moloer og har plass til 500 eller 600 innbyggere. Ytterst på denne øygruppen er det våtmarkssystem som gir perfekte forhold for mange forskjellige fuglearter. Og også da når havet bryter av inn mot land så stuper sjøfuglen opp og ned i havet. Det er så mye fugl der ute at man nesten ikke kan se noe annet.  Lundefuglen er en av de som dominerer på sommeren, men det er mange andre arter som blander seg med dem.  Det å oppleve alle disse fugleartene nesten tildekke horisonten er en opplevelse man ikke får på mange steder.

Røst

For de som ikke vet hvor Røst er så ligger denne øygruppen på utsiden av Lofoten. Øygruppen ligger ytterst i kommunen og består faktisk av så mye som 365 øyer. Røstlandet er den største øya som er bebodd, men det finnes beboelse på noen få av de andre øyene også. Røstlandet ruver bare 11 meter over havflaten på sitt høyeste.  Sør for Røstlandet reiser øyene/fjellene Vedøya, Storfjellet, Trenyken, Hærnyken og Ellevsnyken seg fra havet. Storfjellet er det høyeste, 259 moh.

Vanlige arter og sjeldne arter

Mange av artene som hekker utenfor Røst er kjente fugler, men det sniker seg også inn arter som er ganske sjeldne. Lundefuglen har jeg nevnt, men slik som havsvalen er også lett å oppdage der ute på sommeren. Mens stormsvale er ganske sjelden og oppdager du den har du sett noe ikke alle har sett. Og det er nesten bare her i områdene rundt Røst at du kan oppdage denne arten. Andre sjeldne arter som kan oppdages hekkende der ute er stjertand og skjeand. Det er sjeldne arter å oppdage også. Er du i området så anbefales det virkelig å ta en tur ut og se på alt fuglelivet der ute. Områder som er tilrettelagt for fuglekikking finnes spredt over hele øya og det er abre en glede å kikke etter fugl på Røst.