Lofoten birding

Fuglene utenfor kjøkkenvinduet ditt

Blåmeisen

Hva vet du om de mest vanlige småfuglene du ser nesten hver dag utenfor vinduet ditt. De småfuglene som kommer og sitter nesten helt oppe i vindusposten din mens du sitter ved kjøkkenbordet og drikker for eksempel kaffen din en tidlig morgen. De småfuglene som du også ser på vinteren og de ser nesten gjennomfrosne ut, men de flyr og svinser rundt utenfor hos deg fordi du er flink til å legge ut litt mat til dem så de slipper å sulte.

Blåmeisen

Blåmeisen er en liten «hyggelig» fugl som vi ofte ser ute både sommer og vinter. Den tilhører de fuglene som er «trofaste» og ikke «stikker av» om vinteren. Men den er veldig glad i litt mathjelp om vinteren da den ikke har lager selv og ikke er så stor. Men noen brødsmuler og litt avskjær av fett fra middagen din er den veldig glad i. Den er ganske hardfør og ikke kresen i matveien. Spiser nesten alt den kommer over uansett av småting.

Den tilhører meisefamilien og er en liten spurv selv. Fargene er som du kan se på bildet blå og gul og litt hvitt og svart. Fargene kan variere noe blant de forskjellige underartene og etter alderen på fuglen. Totalt finnes det åtte underarter av blåmeisen. Den arten vi kjenner best er ikke større enn mellom 11 og 12 centimeter cirka, og veier fra 7,5 til 15 gram

Blåmeisen hekker i månedene mai, juni og juli. De legger opp til 14 egg og etter bare cirka 2 uker klekkes eggene. Og nye drøye to uker senere er ungene klare til å forlate redet. Den benytter ofte gamle hekkeplasser eller fuglekasser som du har hengt opp. Den kjemper ofte mot fluesnapperen om å sikre seg fuglekassene, og den kan jage vekk større og sterkere kjøttmeiser. En liten hissigpropp med andre ord.

Kjøttmeisen

Denne fuglen er også i meisefamilien, og tilhører parus slekten. Det er mange underarter av denne og den finnes stort sett over hele verden. I Norge finnes den også over hele landet året rundt. I Norge finnes arten over hele landet. Litt forskjellige navn på forskjellig lokale steder i landet, men navnene er stort sett gjenkjennelige. Kjøtterik, tertit, talgtit, talgokse eller musvitt er noen navn på den. Noen av disse navnene stammer ut fra det danske og svenske navnet på fuglen.

Kjøttmeisen er litt større enn blåmeisen for eksempel og den regnes som den største av meisene som finnes i Norge. De største er 14-15 cm og veier i overkant av 20 gram. Den er svart i toppen med hvite kinn og en svart stripe gjennom den gule undersiden. Ryggen er mer grønn mens halen eller stjerten og vingene er mer blå. Fargene kan også variere noe med de forskjellige underartene og med alderen på fuglen.

Uansett hvilken av disse småfuglene det er snakk om så blir de veldig fornøyde om de får litt mat lagt ut til seg. Da kanskje spesielt på vinterstid og når snøen laver ned. Eller enda bedre like etter at snøen har stoppet og lave ned. Da finner de maten enkelt.