Lofoten birding

Fugler som er skadet

Fugler som er skadet

Det skjer jo at man kommer over skadde fugler, og hva man skal gjøre er ikke alltid like enkelt å vite.

Selv har jeg opplevd det et par ganger, men det er mange år siden nå. Man vil jo gjerne hjelpe til, men spørsmålet er hva som er best for fuglen ut fra hvilken type skade den har. De fleste av oss er jo ikke veterinærer, så litt hjelp kommer alltid godt med. Fuglehjelpen er et slikt sted, som man kan henvende seg til om man lurer på slike saker. Men det er ikke bare skadde fugler de kan være behjelpelige med, men mange andre generelle spørsmål knyttet til fugler.

Fugl som halter

Dette er ofte en skade man opplever hos fugler, når man sitter i parken kan man se fugler som halter. Dette er ofte ikke så alvorlig som det kan se ut som, og fugler har ikke så stor førlighet i bena. Husk det er vingene som er det viktigste for fuglen, og så lenge de fungerer klarer den seg godt.

Vinge som henger ned

Dette kan være forbigående og ikke alvorlig, men det kan også være at den er brukket. Om fuglen har fått en hjernerystelse for eksempel, kan det skje at vingene henger ned. Men dette går ofte over etter 1-4 dager, det samme gjelder ved strekk og forgiftninger.Men den må holdes under oppsyn, og bruk fuglehjelpen som kan veilede deg om hva du konkret skal gjøre.

Er vingen brukket, så vil eneste utvei være veterinær.

Funn av fugleunger som ikke kan fly

Dette er en typisk problemstilling, som mange av oss har opplevd. Det at fugleunger faller ut av redet, skjer dessverre i ny og ned. Men hva gjør du når du oppdager noe slikt?

Om fuglen virker frisk, så ikke gjør noen ting. Det er en del fuglearter som er ute av redet før de kan fly, etter 2-3 dager er det vanlig at de tar til vingene. Om du da har tatt fuglen med hjem, så har du gjort mer skade enn nytte. Foreldrene er ofte i nærheten og passer på ungen, så det er ofte ikke så dramatisk som det kan virke som.Om det er slik at den ikke har foreldre, kan andre fugler faktisk ta over dette ansvaret. Om man skal prøve å plassere den tilbake i redet, så ta kontakt med Fuglehjelpen først.Om barna kommer hjem med en fugleunge de har funnet på bakken, så ta dem med til stedet de fant den. Det er viktig at den settes ut på samme sted den ble funnet, da vil foreldrene ta seg av den. Det at fugler ikke tar seg av unger som mennesker har vært i kontakt med, stemmer ikke.

Fugler som kolliderer med vindu

Dette ser ofte verre ut enn det faktisk er, det hender ganske ofte at de besvimer eller blir slått bevisstløse. Men det beste å gjøre, er å legge den i en eske med luftehull. Ganske så sikkert vil den kvikne til etter hvert, og du kan slippe den løs igjen. Om det skjer på vinteren, er det greit å sette esken inne i varmen.