Lofoten birding

Fugler som hobby – og på jobb

Fugler som hobby – og på jobb

Jeg har skrevet litt om forskjellig sider, av det å være opptatt av fugler. Det kan være som fuglemater, fuglekikker, fuglekassebygger eller en kombinasjon av dem alle sammen.

Jeg har vel aldri direkte hatt fugler som hobby, men det at de fasinerer meg er i alle fall sikkert. Det jeg synes er mest interessant, er trekkfuglene som kommer fra fjerne himmelstrøk. Jeg er ikke annet enn imponert, over at disse små dyrene er i stand til en slik reise. Jeg skal ikke dvele mer ved dette, for jeg har tidligere skrevet litt om trekkfuglene våre – eller i alle fall om noen av dem. Jeg tenkte at vi nå skal se litt nærmere på, noen flotte opplevelser knyttet til fugler og aktiviteter man kan ha med dem. Den første historien jeg skal fortelle om, er i alle fall like spesiell som den er hjertevarm.

Jordmor ruget fugleegg – mellom puppene

Historien jeg nå skal fortelle dere, er hentet fra Hedmark og ble vist på TV 2 for 20 år siden. Det handlet om en dame, som hadde 23 år bak seg som jordmor.Hun tok på seg jobben, med å ruge fugleegg mellom brystene sine. Det blir jo godt og varmt der, og sikkert minst like bra som at fuglemor hadde gjort jobben. Som tidligere jordmor, ville hun gjerne fortsette å hjelpe til med nye til verden. Episoden skjedde langt til skogs, på Finnskogen i Hedmark. Det med å bruke sin egen byste, var en idé som plutselig bare dukket opp i hodet hennes.

Storspovegg

Egget som den tidligere sykepleieren ruget, var fra en av våre største vadefugler – nemlig Storspoven. Innsatsen som ble lagt ned i den spesielle rugingen, viste seg dessverre å være bortkastet – dette fordi at egget skulle vise seg å være tomt. Dette kan jo være årsaken, til at den biologiske moren også forlot det.Det hører også med til historien, at mannen til jordmoren ble litt lei hele prosjektet – da han ikke slapp til rugeplassen slik som han ønsket.

Linerlens reir i postbilen

Det at fugler lager reir i biler, skjer fra tid til annen. Men historien fra Varteig i Østfold, er uansett ganske så spesiell. For noen år tilbake så valgte en Linerlemor å legge egg i motorrommet på bygdas postbil.

Fortvilet men tålmodig mor

Nærmest ved en tilfeldighet oppdaget landpostbudet, hva som hadde skjedd med postbilen han daglig bruker på sin postrute. Men han ville ikke gjøre noe med reiret i motorrommet, og det ville ikke Linerlemor heller.Resultatet ble at moren måtte vente på både egg og bil, de timene landpostbudet var ute på ruten sin. Hver morgen når postbilen var ferdig pakket, hoppet hun ut av reiret. På ettermiddagen stod hun litt utålmodig, og ventet på at postbilen skulle komme tilbake.Hvordan det gikk med de seks eggene som ble lagt, sier historien ikke noe om. Men uansett utfall, er det jo en ganske spesiell historie. Jeg skal se om jeg finner andre spesielle rugeplasser, men det kommer eventuelt i en senere artikkel.