Lofoten birding

Gråspurv

Gråspurv

Vi har nok vært innom og snakket litt om denne lille krabaten tidligere, men nå skal vi fordype oss i denne for mange litt kjedelige og trauste fuglearten. Jeg vet ikke helt hva det er med gråspurven for min del, men jeg faktisk alltid vært imponert over den. Den er jo ikke noen fryd for øyet, slik som vi kjenner en del andre arter med fargesprakende fjærdrakt. Men om man sitter på benken i parken, på kjøkkenstolen ved vinduet ut mot hagen eller for den saks skyld tar en tur langs elva – ja da er det meget sannsynlig at du får øye på gråspurven. Så la oss bli bedre kjent med den, og kanskje den blir mer spennende for deg i fremtiden.

Verdens mest tallrike fugleart

Ja det er faktisk slik at gråspurven med sin store utbredelse, er den mest tallrike fuglearten på kloden vår. Det er anslått at det tilbake i 2004, var cirka 550 millioner eksemplarer av denne lille krabaten. Vi skal se litt på hvor det er å finne, men en liste med landene den holder til i – vil selvsagt bli for lang å sette opp her. Vi må derfor se litt stort på det, og holder oss til verdensdeler eller områder hvor gråspurven lever. Det at den finnes i Europa vet vi jo allerede, men også i Nord-Afrika og Asia finner man den. Dette er de områdene den naturlig hører hjemme, men i løpet av årene har den også kommet seg både til Australia, Amerika men også i landene syd for Nord-Afrika.

Gråspurv vs. Pilfink

De som kan litt om fugler, vet at det er forskjell på en spurv og en fink. Finker er som regel mindre i kroppen enn det spurvene er, men tro meg de kan lett forveksles med hverandre. Den letteste måten å skille disse to nært beslektede artene på, er at pilfinken har lysegrå kinn med en svart flekk.

Gråspurv
Gråspurv

Størrelse og kjennetegn på gråspurven

Gråspurven er en art som er av de største i spurvefamilien, selv om det kanskje ikke ser slik ut der de hopper av gårde på gårdsplassen din. Kjegleformet og kraftig nebb, og ikke minst det store hodet – er nok den letteste måten å gjenkjenne gråspurven på. Om man måler arten fra nebbet til stjerten, så måler de voksne fuglene cirka 15 centimeter. Vingene ligger fra 70-80 millimeter, noe som gir gråspurven et vingespenn på cirka 23-25 centimeter. Vekten på fuglen ligger mellom 25 og 45 gram, noe som kanskje ikke virker som all verdens mye.

Lik størrelse på hann og hunn

Det er ikke noen forskjell på kjønnene hos gråspurven, når det kommer til størrelse og vekt. Men på fjærdrakten er det lett å skille dem, siden hannen har langt sterkere kontraster enn det man finner hos hunnene. Når hannene blir voksne, får de en grå isse, nakken blir sjokoladebrun og sidene av hodet det samme. Strupen for en mørkegrå eller svart farge. Vi skal nok bli enda bedre kjent med gråspurven senere, men enn så lenge kan dere jo kose dere med den i hagen, skogen eller i parken.