Lofoten birding

Hvordan bli en god fugletitter

Hvordan bli en god fugletitter

Fugletitting er en fantastisk hobby og det er svært enkelt å komme i gang. Du kan begynne med å se nærmere på fuglene i hagen og i resten av nærområdet. Mange blir overrasket over hvor mange forskjellige fuglearter som finnes på et lite område. Etter å ha blitt kjent med fuglene i nærområdet, kan du ta legge ut på lengre turer.

Skal du få mest ut av en slik tur, er det viktig at du har det rette utstyret og ikke minst, jobber systematisk. Dette vil gi deg maksimalt utbytte av selve turen og du får notater og bilder som kan brukes for identifisering når du er hjemme igjen.

Etabler gode rutiner for å ta notater

Det er ikke å anbefale å stole på hukommelsen i forhold til fugletitting. Du vil nok klare å huske mye fra turen, men ikke alt. Jo mer du observerer, jo vanskeligere blir det å huske alt. Derfor er det viktig å lage systemer for å organisere det du observerer. Jeg liker å sammenligne det med å spille forskjellige spill. Personlig liker jeg nettsteder som chess.com og pokerstarscasino.com.  Slike spill krever at man har en del kunnskap om selve spillet, hvordan det fungerer. Jeg gjør små notater på et ark jeg har vedsiden av datamaskinen. Her skriver jeg hva jeg gjør og skriver ned resultatet.

Når det kommer til fugletitting, har jeg en egen bok jeg drar med meg rundt. Jeg bruker samme teknikk som når jeg spiller. Jeg registrerer det jeg synes er viktigst. I en kolonne står det dato for observasjonen, så noterer jeg fargene på fuglen og annet som er viktig. Hva jeg skriver ned er avhengig av hva slags utstyr jeg har med meg. Ofte kan jeg identifisere fuglen raskt og da trenger jeg bare å skrive ned fuglens artsnavn og notere hvor jeg observerte den.

Gode klær, gode sko og annet turutstyr

I det øyeblikket du går litt utenfor dørstokken, må du kle deg godt. Ofte må man gå langt før man møter en interessant fugl, eller det kan være langt å gå til en observasjonsutpost. Jeg har lært av bitter erfaring å kle meg ekstra godt uansett hvor jeg skal. Mer enn en gang har jeg tenkt jeg bare skal ut en liten tur, men turen blir mye lengre enn planlagt. Jeg får kanskje høre rykter om at noen har observert en spesiell fugleart i traktene eller jeg ser en spesiell fugl jeg vil følge opp.

Så jeg pakker alltid med meg.

  • Gode tursko
  • Regntøy
  • Vannflaske og litt mat
  • En sammenleggbar stol.

Fugletitter utstyr

Notatboken som jeg snakket om tidligere er helt nødvendig å ha med seg. Jeg må innrømme at jeg har to, en liten som jeg alltid har med meg og en større som jeg bruker når jeg legger ut på langtur.

En god kikkert er også veldig viktig. Å komme nært innpå en sky fugl er ikke enkelt. Med en god kikkert kan du holde god avstand og samtidig få med deg alle detaljene. Det kan være lurt å investere en del i en kikkert, men det kan være like lurt å investere i en kikkerlinse til et godt kamera.

Det nytter nemlig ikke å ta bilder med mobil eller nettbrett når du skal se etter fugler. Du vil bli svært skuffet over resultaet. Derfor anbefaler jeg at du investerer i et bra speilreflekskamera med en skikkelig kikkertlinse. En god linse vil la deg ta nærbilde av fuglen, og du kan få frem detaljer i fjærprakten. Slike detaljer kan være helt avgjørende for identifiseringen av fuglearten.

Før pleide jeg å ta med meg en CD-spiller for å spille av fuglesang. Fuglesang kan hjelpe å trekke til seg flere fugler. Alltid et pluss. I dag behøver jeg ikke å ha med meg ekstra utstyr. Jeg tar bare med meg telefonen og i noen tilfeller en liten høyttaler. Enkelt å ha med seg.

Husk vekten! Jeg innrømmer gjerne at jeg alltid tar med meg for mye. Jeg har blitt flinkere med årene, men fremdeles er sekken svært tung. En av de viktigste årsakene er nok kamera. Jeg har valgt å investere i et relativt dyrt kamera og flere linser. Grunnen er at jeg ikke kan tegne. Jeg har prøvd å lære meg det, men uten hell. Derfor er jeg helt avhengig av å få tatt gode bilder. På den andre iden, jeg har ikke brukt penger på en kikkert. Kamera med kikkertlinsen dekker det behovet.

Kle deg godt, ta notater og ta bilder eller tegn detaljene

Det viktigste for en fugletitter er derfor å kle seg godt, da kan du følge fuglene du ser. Skriv ned det du observerer, og ikke vær redd for å notere for mye. Dette kan hjelpe deg å identifisere fuglen. Får du tatt bilder eller tegnet en skisse, er dette veldig bra. Uansett om du bare holder deg i nærmiljøet eller du reiser langt, kan jeg garantere at denne hobbyen vil gi deg massevis av glede.