Lofoten birding

Lær deg å kjenne igjen fuglene

Lær deg noen fuglelyder

Det er ikke noe som er mer koselig, enn å høre på fuglesangen.

Det er jo fuglesang hele året, men det er spesielt om våren at det synges virkelig mye. Jeg liker våren godt av mange årsaker, ikke minst det med at vinteren er på hell og at alt våkner til liv igjen på denne tiden. Men det med å kjenne igjen de forskjellige artene, kan noen ganger være en utfordring. Det er jo ofte man bare hører fuglene synge, men at man ikke ser dem. Noen ganger er det også en god blanding av de forskjellige artene, og da er det i alle fall ikke enkelt.

Lær deg noen fuglelyder

Det er mange arter å lære seg, og det tar jo tid å opparbeide seg kunnskap om alle sammen. Men om man først lærer seg noen av dem, er det ikke all verdens vanskelig å lære seg flere.Det er jo en del av dem som er lettere enn andre, de som har de mest særegne sangene – er naturlig nok de som er lettest å skille og kjenne igjen.

Året rundt

Selv om det som sagt er om våren det kvitres mest, er det jo fuglesang hele året gjennom. Ja selv på de kaldeste dagene på vinteren, er det fugler å høre. Men antallet er så klart mindre, og opplevelsen blir ikke helt den samme som om våren.Toppmeisen, grankorsnebb, svartmeis, dompap og svartspett, er alle sammen fugler du året rundt hører i skogen. Mens på fjellet er det ikke uvanlig å høre Ravn, fjellrype og lirype. Om du lærer deg sangene deres, så er det ganske så spennende selv på den kalde årstiden.

Åkerrikse

Dette er nok en av fugleartene, som er desidert lettest å identifisere. Men når det er sagt, så er det også sjeldent å høre den synge. Men med litt flaks kan hannen høres på sene sommerkvelder, gjerne i kulturlandskap hvor den trives aller best. Lyden er monoton, med karakteristiske «kreks-kreks» lyder.

Tårnseiler

Dette er en artig liten krabat, som faktisk bare gjester landet vårt noen uker hver sommer. De er riktig så flotte med sine akrobatiske øvelser i luften, og holder seg gjerne i kulturlandskap i nærheten av bygg som den legger reiret i.

App

I dag finnes det jo apper for så mangt, og fuglekvitter er faktisk en av dem.Whatbird er navnet på den jeg kjenner til, om det finnes flere enn denne vet jeg ikke. Den er enkel og laste ned som alle andre apper, men du må så klart ha en Smartphone

Når du er ute på din skogtur, parktur eller for den saks skyld i hagen hjemme – tar du opp fuglesangen med telefonen. Appen vil da søke gjennom opptaket, og komme med forslag til hvilken fugleart du har med å gjøre. Det er ikke noe fasitsvar, men skal gi en god pekepinn på arten. Om det er flere arter som likner hverandre, kan det være at den foreslår flere arter.Dette er jo en flott måte å lære på, men det er jo kun et hjelpemiddel.