Lofoten birding

Norske helårs fugler del 2

Granmeis

Det er en del fugler som overvintrer selv i kalde Norge. Og da er det viktig at de får litt hjelp av og til. Noe mat finner de, men kommer det mye snø så kan det være livstruende for de i enkelte og i de mest ekstreme situasjonene. Da er det viktig at vi fyller opp fuglebrettene vi har spikret opp for mange år siden og at vi kanskje kjøper et fuglenek eller to til andre tider enn bare til julen. De skal jo leve eller over hele vinteren også.

Jeg skrev litt info om noen av de mest vanlige fuglene som dukker opp på fuglebrettet for å spise rett utenfor kjøkkenvinduet ditt mens du satt innenfor med frokosten eller morgenkaffen eller noe i den stilen. Du kikket ut gjennom midtre delen av vinduet for kantene var rimet igjen på grunn av kulden som var ute.

Her kommer litt info om noen flere av de fuglene som oftest dukker opp på fuglebrettene. Det er flere enn de jeg beskriver som kan dukke opp selvfølgelig.

Granmeis «fryser» sjelden da den har på seg sin svarte hette hele livet. Og denne er som navnet også tilsier medlem av meise familien. Det er flekken i strupen som skiller den fra løvmeisen. De er veldig like ellers bortsett fra nyanser i fargene på hetten og på ryggen. Du kan på den i hele Norges land, men den trives best i litt fuktig barskog og da helst i granskog. Men den finnes i alle biotoper.

Svartmeis er nesten som å se en kopi av Kjøttmeisen, men Kjøttmeisen er litt større og litt skarpere i fargene. Svartmeisen er helt hvit i nakken, mens kjøttmeis er tre farget der. Denne tilhører også meisefamilien og er den minste av medlemmene i den familien.

Grønnfink – Hannen og hunnen har forskjellige farger så de er lett å skille for de som kjenner fuglene litt. Damen her kan ganske enkelt forveksles med damen hos gulspurven. Men ser man vingen så har gulspurv damen en gulgrønn linjeytterst på vingen.

Gulspurv denne tilhører buskspurvfamilien da den liker å ha redet på bakken. Kan lett forveksles med grønnsisik. Men sjelden den sistnevnte kommer på fuglebrett så du har ikke noe å bekymre deg for at du ikke kjenner de igjen riktig. Men slik så du vet det – Grønnsisiken er mye mindre enn Gulspurven, men den er mye sterkere i farge i fjærdrakta si.

Spettmeisen, Rødstrupen, Dompapen, Svart Trost, Stær, Flaggspett og Nøtteskriker er også fugler man kan se komme for å spise på fuglebrett eller fuglenek eller talg oppheng.

Er du forresten klar over at det er bare hannen hos Dompapen som har den rødfargen vi forbinder med den fuglen? Hunnen og yngre fugler har andre farger!

Så er det to stykk litt større fugler som også ofte kommer inn på slike fuglebrett og alt de kan finne av mat. Skjæra og Kråka er ikke skye av seg på den måten og de jager ofte vekk andre småfugler for å sikre seg selv. Disse to siste fuglene kunne det enkelt vært skrevet en egen artikkel til hver av dem!