Lofoten birding

Norske helårs fugler

Norske helårs fugler

Det er jo ganske koselig da. Sitte på kjøkkenet med frokosten kanskje, eller en kopp varm kaffe for de som drikker det. Utenfor er det kuldegrader så det er rim på vinduet rundt hele. Vedovnen eller peisen er i full fyr og du kjenner kulda er på vei til å bli jagd ut av huset. Du har ikke et slikt nymotens hus med varmekabler og slikt – her må det fyres med olje eller med ved og du bruker mest ved i det daglige – oljen brukes bare ved sterk kulde og om du skal være borte over lengre tid.

Men nå sitter du altså ved bordet foran kjøkken vindu og ser ut mellom rim krystallene på viduet. Der ute ser du at det er skikkelig liv på fuglebrettet ditt. Og det er ikke bare en enslig fugl der. Det er fugler i flere farger. Men hva heter de og hvem er de?

Jeg skal forsøke å ta meg gjennom de 10-20 vanligste fuglene som kan bli sett på et fuglebrett slik som jeg skriver i innledningen. Ikke bare på sommeren, men også på vintertid.

Fugler som vi ser hele året

Det er selvfølgelig noen fugler som er oftere på besøk på fuglebrettet enn andre. Og noen er mye mer forsiktige enn andre dersom fuglebrettet ligger for nær huset for eksempel. Noen av de som er mest vanlige å se er;

Blåmeis – dette er en av de aller mest vanlige gjestene på et fuglebrett for å spise hva enn du har lagt ut til dem. Blåmeisen er en virkelig akrobat å se når den hopper rundt ute i trærne og på fuglebrettet for å spise.

Pilfink er medlem i spurvefamilien og likner veldig på hannen hos Gråspurven. Måten å skille de på er å se på kinnene deres. Pilfinken har en svart flekk på kinnet mens Gråspurven er ensfarget i kinnene.

Kjøttmeis er i meisefamilien. Den er å se i hele Norge. Lokalt har den en del andre nevn enn bare kjøttmeis. Den har fått navn som Musvitt – stammer nok fra danske der den heter musvit, Tertit, Talgtit, Kjøtterik eller Talgokse. Disse talg variantene kan stamme fra Sverige der den heter Talgoxe. Men det kan vel også komme av at den er en flittig gjest dersom du henger ut en pose med talg for dem til å spise på.

Gråspurv – Som navnet tilsier så tilhører den spurvefamilien. Og en ting du kanskje ikke var klar over med Gråspurven er at den er verdens mest utbredte fugleart. I 2004 ble det regnet ut at det fantes 540 millioner individer av Gråspurven rundt omkring i verden. Gråspurven likner veldig på pilfinken. Forskjellen på de ser du ved å lese min tekst om pilfinken. Gråspurven er mest vanlig i Europa da med Skandinavia og i store deler av Russland. Lokalt i Norge kan den ha kallenavn bare spurv eller Huskaill. I andre deler av verden er den en av tre medlemmer i en Superart – de to andre er romerspurv (P. italiae) og middelhavsspurv (P. hispaniolensis). Romerspurven er en hybrid av de to andre nevnte artene.

Det ble mye om småfuglene på fuglebrettet så blir nødt til å dele litt på det. Kommer igjen med mer om flere av spurvene og meisene i neste artikkel.