Lofoten birding

Svaner

Svaner hører til andefamilien, og det fins to forskjellige fugleslekter: Coscoroba og Cygnus. Cygnus har seks svanearter, og i Norge fins sangsvane og knoppsvane. Polarsvane og dvergsvane ligner på sangsvane, men de er mindre. De to siste artene i Cygnus heter svartsvane og svarthalssvane og lever langt sør, i Australia og Sør-Amerika. Coscoroba lever i Sør-Amerika.

Svaner kan veie opp mot 15 kg og er de største flygedyktige fuglene i andefamilien. Når det gjelder kjønn på svanen, så ser de like ut når det gjelder fjærdrakten, men hannen er større og tyngre. De hvite svanene lever lengst nord, menst lengst sør finner man svaner som er en blanding av svart og hvit. De fleste svanene lever lengst nord. Disse fuglene spiser planter og også noe akvatiske dyr. Man finner svaner ved kysten, elver og innsjøer, og på land. Svanene lever i monogame par, og reiret deres fins på bakken med en diameter på en meter. Hannen er med på å bygge reiret og deltar også i ruginga.

Stig Vellene har fulgt med på svanene og hvordan de lever ved Mosvannet i Stavanger, og sier at de er mer enn bare et pent ytre, men innad i svanenes verden er der både maktkamp, romantikk og drama.  Det kan være vanskelig for svanene å finne mat om vinteren. Han sier at han har lagt merke til en sjef blant svanene og at han har sitt eget territorium der bare maken har tilgang. Dersom andre svaner beveger seg inn på hans territorium så blir de jaget. Også i hekketiden så er svanene og deres reir utsatt for mennesker og andre dyr, som for eksempel hunder. Når mennesker mater svanene så kan de bli bortskjemte og slutte å lete etter mat andre steder. Svanene kan også være aggressive dersom noen kommer for nært redet deres.

Gjess

Gjess tilhører sammen med svaner andefamilien, og lever i Nord-Amerika, Eurasia og på Hawaii. Typiske gjess er trekkfugler og hekker i nord, mens de trekker sør om vinteren. Gjessene har en middels størrelse og kan være store. Hannen heter gasse, og hunnen gås. Kjønnene ser like ut, foruten mytingen.

Gjess kalles også svømmefugler og trives i vann. De beiter i grunt vann og flyter også greit i vannet. Vingefjærene felles i juli-august. Mytingen gjør at gjessene ikke kan fly i noen uker. På grunn av kroppen så beveger de seg dårlig på bakken, og har en vaggende gange.

Svaneprinsessen

Svaneprinsessen

Noen har kanskje hørt om Disney-filmen “Svaneprinsessen”, som er en animasjonsfilm og også en musikal, laget i 1994. Filmen har tatt utgangspunkt i “Svanesjøen”, som er en ballett. Handlingen går ut på at to kongedømmer har hver sin arving som de håper skal forelske seg i hverandre når de blir større, slik at kongedømmene kan forenes, men det fins også en trollmann med onde planer.

Den onde trollmannen Grovbert forvandler Prinsesse Odette til en svane, og hun må få hjelp av sine venner til å finne tilbake til sin kjære Prins David. Filmen om svaneprinsessen har også fire oppfølgerfilmer.

I balletten “Svanesjøen” ser vi hvordan Prinsessen forvandles til en svane om kvelden, og er menneske om dagen. Den onde trollmannen prøver å gifte bort sin datter til prinsen, i stedet for Prinsesse Odette, men Prinsen oppdager sannheten til slutt.