Lofoten birding

Ta med barna på fôringen

Ta med barna på fôringen

Vi fortsetter vår serie om vinterfôring av våre småfugler, de artene som velger å ikke trekke sørover på vinteren – er nesten avhengig av at vi hjelper dem når vinteren er som hardest.

Noen arter er mer ivrige på fuglebrettet enn andre, og det er naturlig nok de mest tallrike artene – vi oftest ser på fôringsplassen for å fylle opp matreserven. Det å ta med barna på denne aktiviteten, tror jeg er både viktig og ikke minst er det spennende for dem. De vil da få en interesse og ikke minst omsorg, for våre fugler og kanskje for dyreverden generelt. Man trenger ikke ha hus og hage, for å lage en flott foringsplass. En terrasse kan være mer enn nok, så sant man ikke bor for høyt opp i etasjene.

Kjøttmeisen

Ved siden av Gråspurven, er nok Kjøttmeisen den mest kjente fra fuglebrettet ditt. Det regnes med at den besøker langt over 90 prosent, av alle landets hager. Men også andre steder som i parker og skogholt, er det store muligheter for å komme over denne flotte krabaten.Det å beskrive hvordan Kjøttmeisen ser ut, føler jeg nesten som bortkastet. Men for sikkerhets skyld og i rettferdighetens navn, så fortjener jo også Kjøttmeisen litt omtale. Med sin sorte strupe og hode, og også et sort brystbånd – er den nesten ikke til å kunne ta feil av. På undersiden er den gul av farge, mens ryggen har en blå og grønn farge. Vingebånd er hvite, og Kjøttmeisen er faktisk den største av fuglene i meisefamilien – den er med andre ord en kraftig småfugl.

Kjøttmeisen

Blåmeisen

Jeg nevnte at Kjøttmeisen var vanskelig å ta feil av, men den kan faktisk forveksles med sitt familiemedlem – nemlig Blåmeisen. Men med litt kunnskap så skiller man dem ganske lett, både på fjærdrakt og størrelse.Kjøttmeisen og Blåmeisen, er de mest vanlige artene i meisefamilien. Grunnen til at den har navnet Blåmeis, er at den har blålige vinger – undersiden er gul og ryggen grønn.I tillegg til at Kjøttmeisen er en del større, skiller man disse artene lettest ved Blåmeisen sitt hvite hode – og ikke minst den blå issen den har på toppen av hodet.Hvis du ser en liten fugl som henger opp ned på fôringsplassen, ja da er det ganske sikkert en Blåmeis du har på besøk. Siden den er så liten og lett i kroppen, har den ikke noen problemer med slike akrobatiske øvelser. Den er særdeles glad i frukt, så her gjelder det å legge litt frukt på fuglebrettet.Noen bruker kun brødsmuler som foring, mens andre kjøper fuglemat i butikken. Det viktigste er ikke hva som står på menyen, men det at man faktisk gir dem mat. Som jeg akkurat nevnte, så kan forskjellig typer frukt være et godt fôr for småfuglene.Vi skal fortsette å kikke på våre mest kjente småfugler, og jeg håper dere vil være med. Et lite tips til aktivitet ved fôringsplassen, er å ta bilder av fuglene når de kommer på besøk en kald og tidlig vintermorgen. På denne tiden av året og døgnet, kan lyset gjøre sitt til at du virkelig får et blinkskudd av småfuglene.