Eksklusive designlamper – hva passer til ditt hjem?

designlampe

Det er mange som drømmer om en flott designer lampe, kanskje noen av de virkelige klassikerne som PH Artichoke eller noen av de tidløse designene til Arne Jacobsen. Det finnes flotte design i en rekke forskjellige stiler, materialer og prisklasser – det betyr at det også er svært viktig å vurdere hvilken designlampe som faktisk passer til hjemmet ditt.

En lampe å planlegge et helt rom rundt

Til å begynne med er det noen lamper som blir et helt naturlig midtpunkt i et hvilket som helst rom. Det er da særlig snakk om store takpendler, eller andre lamper med kraftfulle uttrykk som plasseres midt i rommet. Det finnes en mengde eksklusive designer lamper i denne kategorien, og en slik lampe er ikke alltid like enkel å plassere i et allerede eksisterende møblement.

Husk på at mange av de mest kjente designlampene faktisk er laget til spesifikke rom eller miljøer, da ofte som en del av et større arkitektprosjekt. For eksempel er flere av lampene til Poul Henningsen designet som en del av et større prosjekt som denne designeren og arkitekten sto bak. Det er selvfølgelig mulig å hente noe inspirasjon fra slike miljøer, selv om plassering av tidløse designlamper ikke er begrenset til kun et rom eller design – det viktige er at lampen og det øvrige interiøret er i harmoni. 

Designlamper som kontrast eller komplement til andre elementer

Heldigvis er det ikke alle designlamper som må være midtpunktet i en helt rom. Både Poul Henningsen og Arne Jacobsen tegnet mindre lamper, utallige bord- og gulvlamper kan passe inn mange forskjellige steder. Kontraster kan være et effektfullt virkemiddel, også når det gjelder lamper og belysning. 

  • Alle elementer i et rom må ikke nødvendigvis følge den samme stilen, eller være hentet fra den samme tidsepoken. Hvorfor ikke skape kontrast mot det moderne heldigitale hjemmet med WG 24, en kompakt bordlampe i Bauhaus-stil?
  • Arne Jacobsens lamper i Louis Poulsen AJ-serien er et annet godt eksempel. Disse lampene er uten tvil tidløse, samtidig som de stramme linjene og mekanisk bryter gir de en stil som igjen kan være en flott kontrast til mer moderne møbler.

Å følge annet interiør med omtrent samme stil og uttrykk er en annen tilnærming. Det finnes ikke noe helt klart skille når det gjelder hvilke lamper som kan benyttes, med tanke på at alle lamper og rom er unike. For eksempel finnes den allerede nevnte Louis Poulsen-lampen i 11 forskjellige farger bare som vegglampe, noe som gjør det mulig å velge en farge som skaper en flott effekt sammen med mange ulike interiør.

Moderne lyskilder, i form av LED-pærer med en mengde valg når det gjelder fargetemperatur og lysstyrke, gjør det også mulig å skape en mer gjennomført stil. Det er viktig å ikke undervurdere betydningen av slike valg, da forskjellen mellom forskjellige LED-pærer og lyskilder kan være stor. Når du vel har funnet en designlampe som passer utmerket til akkurat ditt hjem, er det derfor på sin plass å bruke litt ekstra tid og penger på å sikre at pæren er optimal.